Köttlåda Lamm

Närproducerat lammkött i praktiska köttlådor

Bor du i Växjö med omnejd och är nyfiken på närproducerat kött från lamm? Då ska du boka en köttlåda från Rinkaby Gård!

Lammen och fåren på Rinkaby Gård går utomhus i princip året om. De har tillgång till stora beten och en stor luftig ligghall där lammen föds tidigt om våren. Förutom gräs och sly som de själva hittar ute i hagarna utfodras de med korn och hösilage. Lammen skiljs från tackorna vid 3-4 månaders ålder (då börjar de bli könsmogna) och går till slakt när de är runt 1 år gamla. Tackor som sparas för avel betäcks först när de är minst 1,5 år gamla.

Får är fina, lugna djur, som för det mesta ägnar dagarna åt att beta eller idissla. På nätterna sover de inne i ligghallen, även om några tackor då och då envisas med att vägra gå in. Under vintern och våren är fåren instängda på nätterna, för att skydda dem mot hungriga rovdjur som annars inte drar sig för att ta ett försvarslöst litet lamm i skydd av mörkret. Får är snälla djur och dessvärre väldigt dåliga på att skydda sig själva och sina ungar.

Lammen föds tidigt på våren och då är det full fart både för oss människor och för fåren! Det är en intensiv period. De flesta tackorna klarar sina lammningar på egen hand, men ibland måste man hjälpa till och det händer också att en del lamm behöver extra värme och mat första tiden. Annars är lamm pigga små rackare! De drar fram i flock, springer så fort de små benen kan gå och låter inget stoppa dem; vare sig stenar, trästockar eller intet ont anande tackor...det händer att lammen hoppar upp på tackornas ryggar och hoppar från rygg till rygg!

Får är skygga av naturen, men en del tackor (särskilt de som bott på gården några år) kommer gärna fram för att bli klappade eller tigga lite godis. Förutom när djuren måste hanteras, till exempel vid klippning och avmaskning, undviker vi att tvinga fåren till umgänge. Vill de inte så får de vara ifred. Titta gärna på filmerna på vår Youtubekanal så får du se lite hur det går till när vi jobbar med djuren!

Hur bokar jag min köttlåda?
Du bokar din köttlåda med lammkött genom att mejla oss på info@rinkabygard.se. Ange gärna om du har särskilda önskemål kring styckningen.

Hur mycket kött innehåller en låda?
En låda väger mellan 15-20 kg beroende på lammets levandevikt.

Hur är köttet packat? Är det fryst? 
Köttet inte vacuumpackat i lådan. Det ligger prydligt upplagt, sorterat efter detaljerna, i plast i en förstärkt kartong. Då kan ni själva bestämma hur ni vill packa det! Köttet är inte fryst men går utmärkt att frysa efter att man har packat det. 

Var och när hämtar man sin köttlåda? Och hur betalar man? 
Köttlådan hämtas på Rinkaby Gård, oftast fredag-söndag. Vi hör av oss om när just din låda är klar att hämta! Den betalas vid avhämtning, med swish eller kort. 

Hur slaktas lammen?
Vi kör våra lamm i vår egen transport till Ragnar Johanssons slakteri, ett litet familjeägt slakteri i Mjällby. Vid själva slakten bedövas lammen först med en elektrisk stöt som gör dem medvetslösa direkt. De hinner inte känna någonting! Därefter avblodas de.