Vinterbord

Allt gott som vintern kan uppbåda - vinterbord

Redan för flera år sedan började vi drömma om att skapa något annat än det traditionella julbordet - något som är skönare, grönare, smartare och ännu godare än sillen och julskinkan.

Hur tänker vi nu?

Först tänkte vi att det är så mycket stress innan jul; adventsmys, julklappsinköp, Luciatåg och allt däremellan. Måste man då dessutom knö in ett julbord där, eller kan vi skapa något annat som inte är lika bundet till en viss, väldigt kort, tid på året?

Sedan tänkte vi på rätterna vi serverar på ett julbord, en hel del rätter finns med bara av gammal tradition! De är bara skådebröd som ingen egentligen är särskilt sugen på. Knappast klimatsmart och säsongsanpassat, så som vi skulle vilja ha det. Vi vill ju tänka lite nytt och jobba med en mix av klimatsmart kött (för jo, visst finns det!) och gröna råvaror i säsong!

Något nytt

Redan här hade vi nog bestämt oss för att göra något nytt, men en tredje tanke dök upp efter vägen: när man serverar mat på buffé, så som man gör med ett julbord (och på våra Vinterbord), blir det alltid mat över. Man vill ju inte att det ska ta slut! Samtidigt vill vi inte heller stå och slänga en massa mat, det är ju inte särskilt klimatsmart oavsett om det är överblivna köttbullar eller det yttersta skalet på brysselkålen - så hur kan vi tänka för att minska svinnet såväl i köket som på buffén? Här behöver vi tänka till ytterligare ett varv när vi väljer maträtter och tillagningsmetoder!

Så vad är ett vinterbord?

Vinterbord är rätt och slätt en god middag; en buffé av sköna, gröna, smarta och goda rätter som intas tillsammans med god dryck i goda vänners lag på vår mysiga loge! Inte knussligare än så. Fokus ligger på vällagade rätter av råvaror i säsong, till stor del gröna sådana men tanken är att smyga in annat gott också (obs - Vinterbord är inte helt veganskt eller vegetariskt men går att göra det om sällskapet vill så).

Hur går det till?

Ett Vinterbord är som sagt inte så knussligt, såhär skulle det till exempel kunna gå till: 

18.00 Sällskapet ankommer till gården och serveras varm äppelmust 
18.30 Alla är välkomna till bords, någon av oss från gården berättar om hur vi tänker kring vår mat och Vinterbord
19.00 Vinterbordet dukas fram på buffébordet! 
20.00 Efter att alla har ätit sig mätta finns det möjlighet till egen aktivitet, kanske vill ni ha någon typ av quiz, avtackning eller liknande?
21.00 Desserten med kaffe och te serveras, om ni inte blir sugna på något sött ännu tidigare
22.30 Kvällen avrundas och vi säger tack för idag!
(vi vill ju att ni ska vara pigga och glada dagen efter också!)

Vi hoppas att ni ska tycka att Vinterbord är en lika god och rolig idé som vi tycker, varmt välkomna hem till oss!

Bra att veta

Vinterbord går att boka mellan den 1 november 2021 och den 28 februari 2022.

Vi tar ett sällskap åt gången.

Vinterbord kan endast bokas av sällskap om 50 personer eller fler (max 140).

Pris: måndag-torsdag 375 kr/person, fredag-söndag 400 kr/person 

Alkoholfritt dryckespaket: ett glas varm äppelmust vid ankomst, två glas alkoholfri öl/läsk/bubbelvatten/äppelmust/hemmagjord lemonad under middagen, kaffe eller te till desserten. 109 kr/person

Alkoholhaltigt dryckespaket: ett glas varm äppelmust vid ankomst, två glas öl/vin under middagen, kaffe/te och avec (4 cl) till desserten. 209 kr/person

Frågor och bokningar hänvisas till vår mejladress info@rinkabygard.se