NU TAR VI INTE EMOT FlER ÄPPLEN 2017! Stort tack till alla som har lämnat in under hösten!

Pressa äpplen

Får du mycket äpplen som du inte vet vad du ska ta dig till med? På Rinkaby Gård hjälper vi dig att förvandla dem till sagolik must!

När kan jag lämna in äpplen?
Från och med 28 augusti 2017 kommer vi att ta emot äpplen! All inlämning måste förbokas, och förbokning sker via ett formulär på bokadirekt.se. 

Hur ska jag lämna in dem?
Lägg frukten i pappåsar som du märker med namn och telefonnummer. Tänk på att inte skicka med mögliga äpplen! Fallfrukt och maskätna äpplen går dock bra.

Hur mycket must blir det av mina äpplen?
Räkna med att 2 kg fina äpplen blir till ungefär 1 liter must. Ungefär. 

Vad kostar det?
Vi tar 15 kr per kilo inlämnad frukt. Vi kommer att sortera ut äpplen som är i för dåligt skick för att kunna pressa.

När kan jag hämta min färdiga must?
En vecka efter inlämning.

Kan man göra must på alla äpplen?
Ja, nästan. Det går bra med såväl skörd från träden som från marken, att frukten har stötskador gör ingenting men mögel och sjukdomsangrepp blir det ingen bra must av. Frukt som fallit i en beteshage (där det gått djur någon gång det senaste halvåret) bör undvikas. Ett och annat maskhål gör inget, det blir inga maskar i musten. Det gör heller ingenting ifall frukten är omogen, musten blir bara lite syrligare.

Hur länge håller sig musten?
Vi pastöriserar råmusten, vilket innebär att den hettas upp till 75 grader i ca 10 min. Det förlänger hållbarheten, i kyla håller musten ca 1 år. Hållbarheten påverkas av hur kvalitén på frukten var, samt hur den förvaras efter pressningen. Mörkt och svalt, precis som för de flesta varor, är det bästa. Det går att frysa musten också, men att frysa den under längre tid kan påverka smaken. All must får ett litet "damm" på botten av påsen, det är inget farligt utan helt naturligt. Vi häller upp all must i praktiska bag-in-box.

Bra att veta

  • Frukten lämnas hos oss på gården. Vägbeskrivning finns HÄR.
  • Det kostar 15 kr per kilo inlämnad frukt.
  • Vi pressar endast äpplen.