Äppelpressning

Får du mycket äpplen som du inte vet vad du ska ta dig till med? På Rinkaby Gård hjälper vi dig att förvandla frukten till en härlig must som håller länge!

Kan jag lämna in äpplen tidigare än 13 augusti?
Nej.

När kan jag lämna in äpplen?

Vi tar enbart emot förbokningar, och det på tisdagar mellan kl 16-18. Se bokningsbara datum nedan!

Bokningsbara datum:
13 augusti  kl 16-18
20 augusti  kl 16-18
27 augusti  kl 16-18
3 september  kl 16-18
17 september  kl 16-18
24 september  kl 16-18
1 oktober  kl 16-18
8 oktober  kl 16-18
15 oktober  kl 16-18
29 oktober  kl 16-18

Hur bokar jag inlämning?
Du bokar via mejl (info@rinkabygard.se) eller telefon (0730921316) och det vi behöver veta är namn samt antal pappkassar med äpplen som du vill boka in. 

Hur ska jag lämna in dem?
Lägg frukten i vanliga pappåsar från mataffären (inte matavfallspåsar eller blompåsar), det är väldigt viktigt att äpplena inte förvaras i plastpåsar för då blir de dliga väldigt fort! Märk påsarna med namn och telefonnummer. Tänk på att inte skicka med mögliga äpplen! Fallfrukt och maskätna äpplen går dock bra.

Hur mycket must blir det av mina äpplen?
Räkna med att 2 kg fina äpplen blir till ungefär 1 liter must. Ungefär.

Vad kostar det och hur betalar jag?
Vi tar 18 kr per kilo inlämnad frukt. Vi kommer att sortera ut äpplen som är i för dåligt skick för att kunna pressa. Du betalar med swish eller kort vid inlämningen av frukten. 

När kan jag hämta min färdiga must?
En vecka efter inlämning, det vill säga tisdagen veckan därpå. Utlämningstiderna är detsamma, dvs kl 16-18.

Kan jag vara säker på att jag får tillbaka must gjord på just mina äpplen?
Ja! Det är därför vi är så noga med att väga alla påsar och se till att de är märkta med dina kontaktuppgifter.

Kan man göra must på alla äpplen?
Ja, nästan. Det går bra med såväl skörd från träden som från marken, att frukten har stötskador gör ingenting men mögel och sjukdomsangrepp blir det ingen bra must av. Frukt som fallit i en beteshage (där det gått djur någon gång det senaste halvåret) bör undvikas. Ett och annat maskhål gör inget, det blir inga maskar i musten. Det gör heller ingenting ifall frukten är omogen, musten blir bara lite syrligare. Tidiga sommaräpplen som till exempel Transparante Blanche är väldigt torra och ger inte ifrån sig lika mycket äpplen som senare sorter, men e går såklart bra att pressa ändå. 

Hur länge håller sig musten?
Vi pastöriserar råmusten, vilket innebär att den hettas upp till 75-80 grader i ca 10 min. Det förlänger hållbarheten, i kyla håller musten ca 1 år. Hållbarheten påverkas av hur kvalitén på frukten var, samt hur den förvaras efter pressningen. Mörkt och svalt, precis som för de flesta varor, är det bästa. Det går att frysa musten också, men att frysa den under längre tid kan påverka smaken. All must får ett litet "damm" på botten av påsen, det är inget farligt utan helt naturligt. Vi häller upp all must i praktiska bag-in-box.

Får man vara med under pressningen?
Nej, tyvärr erbjuder vi inte det ännu. Alla moment (tvätt, kross, pressning, pastörisering, upphällning) tar ganska mycket tid i anspråk och vårt presseri är väldigt litet. 

Jag har inga äpplen men skulle gärna vilja ha lite must, kan man köpa färdig must av Rinkaby Gård?
Jajamän, det går så bra så. En bag-in-box med 3 liter must kostar 120 kr.

Kan jag pressa päron?
Nej. Vi testade detta under 2018 men med dåligt resultat, själva fruktmassan från päronen har en annan konsistens som sätter igen våra maskiner. Tyvärr!

Hur går det till?

Här kan du se en kort liten film som beskriver hur det går till när vi pressar äppelmust!