Köttlåda Gris

Prima kött från glada utegrisar!

Bra att veta

Alla köttlådor är fullbokade inför julen 2020.Vill du komma med på vår intresselista och få första tjing nästa gång vi släpper köttlådor? Skicka ett mejl till oss så skriver vi upp dig på listan. Vill du köpa korv (tex prinskorv, isterband och falukorv) gjord på kött från våra glada utegrisar? Besök oss när vi har öppet under Vinter på Gården i november och december!

  • Planerade perioder för köttlådor 2021: Januari-mars samt november-december.
  • 1/2 gris kostar 84 kr per kilo. Det blir ca 30 kg. Filé ingår.
  • 1/4 gris kostar 89 kr per kilo. Det blir ca 15 kg. Filé ingår ej.
  • Bokningen är bindande.
  • Köttet hämtas hos oss på gården.
  • Vill du köpa kött till restaurang? Mejla oss på info@rinkabygard.se så ordnar vi det.

Oavsett om du köper en kvarts gris eller en halv gris får du samma typ av detaljer (förutom filé, den ingår inte i kvartslådan!), men det är en mindre mängd i kvartslådan. Vill du ha andra styckdetaljer än de som finns med i beskrivningarna nedan, till exempel fläsklägg - hör av dig så ordnar vi det! Följande styckdetaljer ingår i de olika lådorna:

Innehåll i en standardlåda:

Skinkstekar
Hel karré utan ben
skivad kotlett med ben
smala revben
Stekfläsk i bit
Grytbitar
Färs

Innehåll i en grilllåda:
Flintastekar
skivad karré med ben
skivad kotlett utan ben
Tjocka revben
Stekfläsk i tjocka skivor
Grytbitar
Färs

Innehåll i en jullåda:
Julskinka, rimmad och nätad
Hel karré med ben
Skivad karré med ben
Tjocka revben, knäckta
Stekfläsk, skivat
Färs

Grisar är livliga och påhittiga djur som behöver mycket yta och stimulans. De är sociala och om en gris hamnar på efterkälken springer den som attan för att komma ikapp kompisarna. När de sover är det inte ovanligt att alla grisar ligger i en enda stor hög, särskilt på vintern när de hjälper varandra att hålla värmen. Grisar är otroligt nyfikna också, och allt som kommer nära ska de smaka på; såväl övermogna äppel som ett par oövervakade arbetshandskar...

På Rinkaby Gård går grisarna på lösdrift året om, vilket innebär att de kan gå ut och in precis som de vill. På våren ligger suggorna och njuter av de första solstrålarna, på sommaren betar de gräs och vältrar sig i sin leriga damm (grisar älskar lera! Det skyddar dem mot bitande insekter och brännande sol) och på hösten och vintern vänder de runt jorden i jakt på smaskiga rötter och maskar. Utöver vad naturen har att erbjuda får de också tillskott i form av krossat korn och kokt potatis året om, samt hösilage på vintern. 

När du köper griskött från Rinkaby Gård köper du kött från glada, välmående grisar som från sin första till sista dag har levt ett så naturligt liv som det bara går. Eftersom grisarna har kunnat röra sig mycket under hela sin uppväxt så är köttet fast och fint. Om du vill kan du dessutom hälsa på våra grisar när vi har Öppen Gård, och själv se hur bra de har det!

Vad gäller slakt så kör vi själva grisarna till Ragnar Johanssons slakteri i Mjällby. Vi kör 4-5 grisar per gång, och för att minska stressen så lastar vi dem kvällen innan i lugn och ro. De får mat och vatten i vagnen och sover där under natten, och sedan kör vi dem till Mjällby på morgonen. Resan tar ungefär 1 h och 5 min och vår målsättning är att lastning, resa och avlastning ska ske så lugnt som möjligt - den som någon gång har hanterat några grisar på 100 kg vardera som är stressade vet vad det innebär! Inte roligt, för någon inblandad.

Vanliga frågor

Hur bokar jag en låda?
Mejla oss på info@rinkabygard.se!

Hur mycket kött innehåller en låda?
En låda med en halv gris innehåller ca 30 kg kött (för att det ska gå att bära brukar det här köttet vara uppdelat på två lådor), och en låda med en kvarts gris innehåller ca 15 kg kött.

Hur är det packat?
För att du som köpare själv ska kunna bestämma hur köttet ska vara packat (tex om du vill ha två eller fyra kotletter i varje förpackning eller om ni är flera familjer som ska dela på lådan), är ingenting vacuumpackat i lådan. Det ligger prydligt upplagt, sorterat efter detaljerna, i plast i en förstärkt kartong. Då kan ni själva bestämma hur ni vill packa det!

Är det fryst? Om inte, går det att frysa?
Nej, det är inte fryst men det går utmärkt att frysa. 

Var och när hämtar man sin köttlåda?
Köttlådan hämtas på Rinkaby Gård, oftast fredag-söndag. Vi hör av oss om när just din låda är klar att hämta!

Hur betalar man för sin låda?
Den betalas vid avhämtning, med swish eller kort. 

Kan man vara flera som delar på en låda?
Jadå, det går alldeles utmärkt. 

Kan man köpa enstaka detaljer?
Det går dessvärre inte, förutom ibland vid våra öppna evenemang.