Djuren på gården

Vi älskar djur! På gården har vi en mindre uppfödning av lamm och grisar, samt ankor och höns som ger oss ägg & kött till husbehov. Dessutom har vi en hel hög med katter som jagar möss, och en hund som skänker oss glädje och sällskap. Här kan du läsa lite mer om våra skyddslingar.

Gå bara in till djuren om Rinkabys Gårds personal har sagt att det är okej! 
Hagarna och husen, ja hela gården, är djurens hem och här gäller följande regler:

Vi pratar med små bokstäver, det vill säga vi skriker inte.
Vi skippar onödiga ljud i form av bankande, knackande och liknande.
Vi är snälla och mjuka mot alla djur, de vill inte bli jagade eller fångade mot sin vilja. Och de vill inte få grus eller stenar kastat på sig!
Vi matar dem bara med sådant som är okej för dem att äta, som bröd.
Vi tar ansvar för det vi gör, och barn är alltid de vuxnas ansvar – och får inte lämnas utan tillsyn!

Kom ihåg att djur är djur, och inte alltid reagerar så som vi människor skulle ha gjort. Respektera att de ibland vill vara ifred, ibland kan bli rädda, ibland kan bli arga. Var uppmärksam och försök läsa av deras signaler så blir alla nöjda!

Grisarna

Beroende på säsong finns det allt mellan tre och fyrtiotre grisar på gården. Suggorna grisar på våren, och smågrisarna går sedan kvar till december-februari då de skickas på slakt. Under den perioden går det fint att beställa köttlåda, är du intresserad så skicka gärna ett mejl till info@rinkabygard.se!

Hönsen

Hönsen utgör liksom fåren en brokig skara raser och korsningar. Äggen används för det mesta till husbehov, men har vi mycket ägg så säljer vi en del också. 

Katterna

På gården finns i nuläget sex katter; Trollis, Fjollis, Kroken, Lisa, Fisen och Lennart. Varje katt har sin personlighet, och medan vissa av dem håller gården tom på möss (eller sånär på) ägnar sig åter andra av dem åt att umgås med våra besökare. 

Fåren

Gårdens fåruppsättning är en brokig skara raser och korsningar! Tackorna lammar i början på året och lammen går sedan kvar på gården i ungefär ett år, då bagglammen är stora nog för att gå till slakt. Under vintern 2017(2018 kommer vi att börja sälja köttlådor med lamm, är du intresserad så skicka gärna ett mejl till info@rinkabygard.se!

Ankorna

Ankorna är av raserna tysk pekinganka och amerikansk pekinganka, och här på gården bidrar de genom att äta mördarsniglar och värpa stora fina ankägg.

Doffan

Doffan, eller Tikka som hon egentligen heter, är allas vår ögonsten. Vi brukar lite skämtsamt säga att hon är en renrasig border collie/vaktel/jämthund/beagel. Det som var tänkt som en rejäl jakthund blev en glad sällskapshund!

Blandade bilder med våra djur