Äppelpressning

Får du mycket äpplen som du inte vet vad du ska ta dig till med? På Rinkaby Gård hjälper vi dig att förvandla frukten till en härlig must som håller länge!

Vi har två stora gamla äppelträd på gården, som pliktskyldigt ger massvis med frukt varje år. Äpplena är många, och de faller av i stora mängder. Vi kliade oss i våra huvuden; vad skulle vi göra av all frukt som bara föll av? Sedan såg vi en liten äppelpress i en postorderkatalog, och slog till direkt.

Nu kunde vi pressa must av alla äpplen, till och med de som trillat av trädet! Vänner och bekanta frågade om de kunde lämna sina äpplen och få must tillbaka. Sedan började deras vänner och bekanta höra av sig för att pressa äpplen, och sedan deras...ja, ni förstår.

Hösten 2020 har den första lilla pressen från postorderkatalogen pensionerats (sedan länge). Med en sprillans ny utrustning i vårt musteri fyrdubblar vi vår kapacitet jämfört med föregående år - kom så gör vi must av dina äpplen också!

Datum för inlämning 2022
9 september kl 11-18 (OBS ej på gården, vi står i konserthusparken i Växjö)
10 september kl 10-16 (OBS ej på gården, vi står i konserthusparken i Växjö)
11 september kl 12-16
17 september kl 10-17 (i samband med MAT-rundan
18 september kl 10-17 (i samband med MAT-rundan
25 september kl 12-16
2 oktober kl 12-16
9 oktober kl 12-16
16 oktober kl 12-16
23 oktober kl 12-16
30 oktober kl 12-16

Att pressa äpplen hos oss på Rinkaby Gård är enkelt: du lämnar in dina äpplen och får must tillbaka! Musten är pastöriserad för längre hållbarhet och dessutom förpackad i praktiska bag-in-box. Hela processen sköts av personal med mångårig erfarenhet, i vårt alldeles nyinredda musteri på gården. 

Du väljer själv om du vill få must med dig hem på en gång när du lämnar, eller vänta en vecka och få must gjord på dina egna äpplen. När du bokar inlämning av äpplen väljer du om du vill lämna in för alternativ 1 eller alternativ 2, och båda alternativen kan du läsa mer om nedan. 

Läs gärna igenom våra frågor och svar nedan, undrar du något utöver det får du gärna kontakta oss via mejl eller telefon: info@rinkabygard.se eller telnr 073-092 13 16. 

Alternativ 1
Vår äppelmust - på direkten
! Lämna in dina äpplen och få vår goda äppelmust med dig hem direkt! OBS - musten kommer inte att vara gjord på just dina äpplen, men på andra goda äpplen härifrån trakten. 

Minsta mängd: 12 kg
Pris: 15 kr/kilo inlämnade äpplen (bag-in-box-kartonger ingår)
Exempel: Du lämnar in 42 kg äpplen, betalar 630 kr och får med dig 21 liter must hem (7 bag-in-box) samma dag. 

Alternativ 2
Din egen äppelmust - på en vecka! 
Lämna in dina äpplen och hämta must gjord på just din frukt en vecka senare! OBS - du kommer inte få must med dig på en gång, den kan du hämta en vecka senare. Vi måste ju hinna pressa den!

Minsta mängd: 100 kg
Pris: 20 kr/kilo inlämnade äpplen (bag-in-box-kartonger ingår)
Exempel: Du lämnar in 104 kg äpplen, betalar 2 080 kr och kan hämta 52 liter (17 boxar) med must några dagar senare. 

Hur ska jag lämna in dem?
Det beror på vilket inlämningsalternativ du väljer. Om du väljer alternativ 1 kommer vi att lägga över alla äpplen direkt i våra egna lådor, vilket innebär att det inte spelar så stor roll vad du väljer att förvara dina äpplen i innan dess. Dock kan det vara bra att tänka på att om du plockar äpplena några dagar innan inlämning så mår de bäst av att ligga luftigt, tex i lövkorgar eller pappåsar. 

Om du väljer alternativ 2 är det viktigt att vi enkelt kan särskilja dina äpplen från resten av den inlämnade frukten. Lägg därför frukten i vanliga pappåsar från mataffären (inte matavfallspåsar eller blompåsar), det är väldigt viktigt att äpplena inte förvaras i plastpåsar för då blir de dåliga väldigt fort! Märk påsarna med namn och telefonnummer. 

Oavsett vilket alternativ du väljer, tänk på att inte skicka med mögliga äpplen eller äpplen som har plockats i en hage där det går betande djur (av smittoriskskäl)! Fallfrukt och maskätna äpplen går dock bra. Vi kommer att sortera ut äpplen som är i för dåligt skick för att kunna pressa.

Frågor och svar

När kan jag lämna in äpplen?
Se samtliga datum och tider för 2022  längre upp på sidan. 

Hur bokar jag inlämning?
Från och med vecka 38 har vi dropin och du behöver inte förboka din inlämning. Välkommen på söndagar kl 12-16 till och med 30 oktober!

Hur betalar jag?
Du betalar med swish eller kort vid inlämningen av frukten. Vi tar inte emot kontanter. 

Kan jag pressa päron eller andra frukter?
Nej, vi tar enbart emot äpplen.

Hur mycket must blir det av mina äpplen?
Räkna med att 2 kg fina äpplen blir till ungefär 1 liter must. Ungefär. 

Får man vara med under pressningen?
Nej det får man tyvärr inte. 

Kan man göra must på alla äpplen?
Ja, nästan. Det går bra med såväl skörd från träden som från marken, att frukten har stötskador gör ingenting men mögel och sjukdomsangrepp blir det ingen bra must av. Frukt som fallit i en beteshage (där det gått djur någon gång det senaste halvåret) bör undvikas. Ett och annat maskhål gör inget, det blir inga maskar i musten. Det gör heller ingenting ifall frukten är omogen, musten blir bara lite syrligare. Tidiga sommaräpplen som till exempel Transparante Blanche är väldigt torra och ger inte ifrån sig lika mycket must som senare sorter, men de går såklart bra att pressa ändå. 

Hur länge håller sig musten?
Vi pastöriserar råmusten, vilket innebär att den hettas upp till 83 grader vilket dödar bakterierna i musten. Det förlänger hållbarheten avsevärt - räkna med att musten håller 18 månader eller mer om den förvaras rätt. Mörkt och svalt, precis som för de flesta varor, är det bästa. All must får ett litet "damm" på botten av påsen, det är inget farligt utan helt naturligt. Vi häller upp all must i praktiska bag-in-box.

Jag har inga äpplen men skulle gärna vilja ha lite must, kan man köpa färdig must av Rinkaby Gård?
Jajamän, det går så bra så - i mån av tillgång! En bag-in-box med 3 liter must kostar 145 kr.

Jag har mer äpplen än vad jag vill göra must utav, tar ni emot äpplen även om man inte vill göra must?
Ja det gör vi, för mängder över 25 kilo betalar vi 2 kr/kilo. Kom hellre hit med dina äpplen än åk med dem till skogen eller återvinningen!